De zomer van 2018 was er eentje om in te lijsten voor veel Nederlanders (waaronder ik zelf) met temperaturen die week in week uit boven de 25 graden lagen. Om diezelfde reden was het echter ook eentje die de klimaatzorgen in Nederland nog maar weer eens onderstreepten.
Het klimaat is op dit moment een zogenoemde ‘’hot item’’ waar veel over gepraat wordt. Steeds meer regeringen onderkennen dat er een (groot) probleem is en er wordt op grote schaal naar oplossingen gezocht om het tij te keren. Jongeren, die nog wat langer van onze aarde willen kunnen genieten, spijbelen zelfs massaal om een statement te maken.
Desalniettemin kom ik wekelijks mensen tegen die sceptisch zijn. Veel mensen vragen zich af of er wel echt iets aan de hand is, of dat het met name bangmakerij is van doemdenkers die er voor zorgen dat iedereen paranoïde wordt. ‘’Koude winters bestaan toch nog steeds?’’ hoorde ik laatst iemand zeggen. ‘’Vorige week vroor het nog 30 graden in Canada’’. Mocht er al iets aan de hand zijn dan is het allemaal een ver van onze bed show en waarschijnlijk een proces dat toch niet meer te stoppen is.
Ondanks deze relativerende gedachten zal iedereen die eens in de archieven van het KNMI duikt, schrikken. Niet enkel zijn negen van de tien warmste jaren in Nederland allemaal in de afgelopen twee decennia gevallen, maar de algemene temperatuur is tegenwoordig gemiddeld zo’n twee graden warmer dan een eeuw geleden. Als we buiten Nederland kijken valt vooral de immer smeltende Noordpool op; een verschijnsel dat niet valt te negeren. Of het nu een natuurlijk proces is dat niet tegen te houden is of een ontwikkeling die veroorzaakt wordt door mensen, de aarde warmt wel degelijk op.
Ook als schrijver hou je je met deze ontwikkelingen bezig. Het zet je aan het denken. Niet zozeer om mensen te waarschuwen. Er zijn immers mensen die veel meer informatie over klimaatverandering hebben en de middelen hebben die informatie effectief over te brengen. Als schrijver van Thrillers/Science Fiction is schrijven over dit onderwerp vooral gericht op het vertellen van een meevoerend verhaal. Het gaat er om de lezers mee te nemen naar een hypothetische, toekomstige wereld en zo een kijkje te geven in wat er zou kunnen gebeuren als de opwarming door zet, niet om een accuraat beeld te scheppen van wat er gaat gebeuren.
Dit is dan ook wat ik heb geprobeerd te doen met Windkracht 13; een spannend verhaal vertellen over doorsnee mensen, zoals u en ik, die met extreme klimaatverandering te maken hebben aan het begin van de 23e eeuw. Vermaak staat daarbij voor op. Als er daarnaast ook een waarschuwende boodschap van het boek uit gaat dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.
Meer info? bezoek de auteurspagina van Bram Arends
Windkracht 13 zal zaterdag 13 april om 17.00 uur gepresenteerd worden bij Boekhandel Bloks, Papenstraat 6 te Zwolle.